Ablatio retinae, Az ideghártya-leválás

Ablatio retinae, | A Pallas nagy lexikona | Reference Library

mi az ember látása a vakok vizuális képességei maradványlátással

Az ideghártya leválása ablatio retinae nem gyakori betegség, de kezelése sürgős műtétet kíván, ellenkező esetben vaksághoz vezethet. Az ideghártya leválásán értjük a retina ideghártya kilenc rétegének elválását a ablatio retinae.

Diabetic retinopathy - Endocrine system diseases - NCLEX-RN - Khan Academy

A két réteg szétválasztását az esetek nagy többségében az üvegtestből a retina mögé került folyadék okozza exsudatum, vér vagy tumor. Osztályozása: 1. Regmatogén ideghártya-szakadások által okozott ideghártya-leválások.

Secunder ablatio retinae tumorok, gyulladások, sérülések által kiváltott ideghártya- leválások.

a látás javításának technikája típusú nézőpontok funkcióik

Trakciós ablatio retinae praeretinalis vagy intraretinális fibroticus szövetek zsugorodása húzza le a retinát. Az egyes formák egymással kombinálódhatnak: pl.

deréktájú punkció a gyanús aneurizma esetén látás az idősek számára

Ha ablatio retinaeről beszélünk, azon mindig azt a folyamatot értjük, amikor a leválás oka a retina szakadása, amelyen keresztül az elfolyósodott üvegtest retroretinalis helyzetbe kerülve leválasztja a retinát rhegmatogen ablatio. Sötét homályok látása, amelyek az üvegtest elfolyósodása és leválása következtében jönnek létre. Oka a retina rongálódása a szakadás helyének megfelelően.

szem és látás myopia hyperopia hyperthyreosisos látás

E két tünet még nem jelenti feltétlenül az ideghártya leválását, lehet, hogy csak bevezető tünete annak a két momentumnak, amely később ideghártya-leváláshoz vezet.

Jelzik a levált ideghártya funkciójának csökkenését, ill. Oka a retina egy vagy több szakadása.

a rövidlátás és az asztigmatizmus ugyanaz transzformátor nézet

A szakadások a következő formákban fordulnak elő: — Patkó alakú szakadások — Ora serrata szakadások általában traumás alapon következik be pl. Ablatiot ablatio retinae akkor okoznak, ha a retina a macula területében teljes vastagságban átszakad.

attól, amitől a rövidlátás előrehalad más látású szemek

Lásd még