Egyéb látássérülések

Az agyi eredetű látássérülés felismerése gyermekkorban

Látássérülés definíciója | Szülősegítő - Vannak látássérülések

Egyéb lehetséges kiváltó okok, kockázati tényezők Az anya kábítószerfogyasztása stb. Olyan orvosi anamnézis esetén, amely tipikusan neurológiai problémákat tartalmaz.

egyéb látássérülések

Sajátos vizuális magatartási jellemzők jelenléte esetén, melyek az alábbiakban olvashatók részletesebben Sajátos vizuális magaratartási formák, melyek agyi eredetű látássérülésre utalhatnak: Nehézség az új vizuális ingerek észlelésében, feldolgozásában a gyermek leginkább ismerős tárgyakra figyel, új tárgyak iránt vizuálisan nem vagy kevéssé érdeklődik. Vizuális komplexitással járó nehézségek látásteljesítménye jobb képet mutat, ha egyszerre egy egyéb látássérülések ingerre kell figyelnie, ha a környezet letisztult, illetve amikor a szemlélt vizuális anyag egyszerű, könnyen értelmezhető.

Mit értünk agyi eredetű látássérülés alatt?

A zsúfolt vizuális környezet zavaró hatása a gyermek közelebb hajol a szemlélt tárgyhoz, hogy ezáltal kizárja a zavaró ingereket. A távolabb lévő tárgyakat nehezebben veszi észre, egyéb látássérülések fel, inkább csak a közelében lévő tárgyak keltik fel a vizuális érdeklődését. A látótér egyes részeinek előnyben részesítése pl. A perifériás látását jobban tudja használni, mint a centrális látást előfordulhat, hogy a bemutatott tárgy mellé néz, nem pedig a tárgyon rögzíti a tekintetét.

Hallgatói Szolgáltatási Igazgatóság

Céltalannak tűnő fénybe tekintés, fénykereső vizuális magatartás vagy éppen ellenkezőleg: fényérzékenység, fénykerülés jelenléte. Egyes színek iránt tanúsított fokozottabb érdeklődés sokszor a piros, sárga színek a leginkább figyelemfelkeltők a gyermek számára, de más szín is betöltheti ezt a funkciót.

Beszélgetés a beszédindításról - M1, Megoldások Magazinja 2012.05.23-i adás

A vizuális válaszok késleltettek vagy lassúak pl. A mozgásban lévő tárgyak jobban felkeltik a gyermek vizuális érdeklődését, és könnyebben is értelmezik azok egészét, mint a statikus tárgyakat.

Atipikus vizuális reflexek pl. Atipikus vizuomotoros viselkedés egyéb látássérülések ránéz a tárgyra, majd elfordítja a fejét, azután nyúl az adott tárgyért.

A távolságok, mélységek érzékelése nehézkes számára, amely befolyásolja a tárgyakért való pontos nyúlást sokszor mellé nyúl, egyéb látássérülések a szem-kéz koordináció.

A túl sok vizuális inger következtében gyorsan jelentkeznek a fáradtság jelei a gyermeken, illetve a rövid vizuális figyelmi szakaszok jellemzők.

Egyéb látássérülések - Otthon segítés szolgáltatás

A gyermek látása változó lehet A gyermek látása a nap folyamán többször, de akár percről-percre is változhat. Előfordulhat, hogy egészen egyéb látássérülések dolgokat is észrevesz a gyermek, máskor pedig nagyobb tárgyakkal is ütközik, megbotlik azokban.

egyéb látássérülések

Az egyéb környezeti ingerek, hangforrások vizuális ingerekkel való egyidejű jelenléte szintén negatívan befolyásolhatja funkcionális látásteljesítményét. Előfordulásának gyakorisága Nemzetközi adatok alapján a fejlett, nyugati országokban az agyi eredetű látássérülés jelenleg a leggyakrabban előforduló látássérülési típus a gyermekek körében.

Előfordul azonban, hogy a szakemberek által nem kerül sor sikeres diagnosztizálásra, ezért a gyengébb látásteljesítmény hátterében álló valódi ok a szülők és a pedagógusok előtt rejtve marad.

egyéb látássérülések

Ki segíthet a diagnózis felállításában Nagyon fontos a megfelelő szemészeti vizsgálatok elvégzése. A szemész szakorvoson kívül neurológus és neuro-ophthalmológus segítheti a diagnózis felállítását. Fontos tudni, a rövidlátás kettős az agyi eredetű látássérülés önállóan, de más szemészeti megbetegedésekkel együttesen is jelen lehet.

Amennyiben a látószerv vizsgálata során kapott eredmények negatívak, vagy nem teljesen magyarázzák a gyermek vizuális magatartását, ez esetben fontos az agyi képalkotó eljárásokkal történő vizsgálatok elvégzése, amelyek feltárhatják az agy szerkezetében lévő esetleges eltéréseket.

Előfordulhat, hogy ezek a vizsgálatok sem hozzák meg a várt eredményt, a fennálló jellegzetes vizuális egyéb látássérülések jelekkel ilyenkor is fontos gyógypedagógiai funkcionális látásvizsgálatot kezdeményezni, amely során látássérültek pedagógiája szakos gyógypedagógus a vizsgálati és megfigyelési tapasztalatok alapján célzott javaslatokat adhat a gyermek látásfejlesztésére vonatkozóan.

Jelenlegi hely

Az agyi eredetű látássérülésben érintett gyermekek a látássérülés súlyossága és az esetlegesen fennálló egyéb sérülések, fogyatékosságok szempontjából három csoportba sorolhatók: Akik esetében igen súlyos a látássérülés, ezért a mindennapos tevékenységek során nem tudnak a látásukra hagyatkozni.

Akik a valamilyen fokú funkcionális látással a látáshoz szükséges vitaminok, esetlegesen fennálló intellektuális képességzavar vagy egyéb fogyatékosság jelenléte mellett. Akik a látássérülés ellenére olyan mértékű funkcionális látásteljesítménnyel — és annak használatához szükséges képességekkel, készségekkel — rendelkeznek, hogy kisebb nehézségekkel, de közel tipikusan boldogulnak a vizualitást igénylő tevékenységekben.

Habilitáció A funkcionális látás az agyi eredetű látássérülés esetében is minden gyermek esetében más és más képet mutathat.

Előfordulhat gyakorlatilag teljes vakság, ugyanakkor az is, hogy a hétköznapokban csupán alig észrevehető jeleleit tapasztaljuk ennek a látássérülés típusnak, ám a gyermek mégis jelentős nehézségekkel egyéb látássérülések szembe pl.

A látássérülés mint fogyatékosság

A habilitációnak éppen ezért minden esetben az adott gyermek igényeire szabottan kell megkezdődnie, és következetes módon felépülnie, a fokozatosság elvének figyelembevételével. A habilitáció sikeressége nagyban függ egyéb látássérülések agyi károsodás mértékétől, valamint attól, hogy a sérülést követően mennyi időn belül vette kezdetét a fejlesztés.

A vizuális funkciók teljes javulásáról általában nem beszélhetünk, de a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az idejében megkezdett és rendszeres intervenció egyéb látássérülések funkcionális javulásokat eredményezhet.

egyéb látássérülések

Mit egyéb látássérülések szülőként a gyermek számára optimális vizuális környezet kialakításáért?

Lásd még