Fekete látásfoltok

fekete látásfoltok

a vakok látásélessége

Honnan tudhatja, hogy érdemes-e aggódnia? A legtöbb ilyen homály normális, ám egyes esetekben a foltok mögöttes fekete látásfoltok utalhatnak, amelyeket kezeltetnie kell orvosával.

Úszkáló foltok a szemben

Íme néhány tudnivaló az üvegtesti homályokról és a szükséges reakcióról. Mik azok az üvegtesti homályok, és mit keresnek a szememben?

Az üvegtesti homályok apró foltokként jelennek meg, amelyek lassan átúsznak a látómezőn. A homályok gyakori megjelenési fekete látásfoltok apró sötét foltok vagy pöttyök; fonalak vagy láncok; pókhálótöredékek.

Az úszó homályok és foltok a szem előtt vajon a szembetegségek a jelei?

A szemben megjelenő homályok fekete látásfoltok optikai illúziók. Ezek kis törmelékdarabok, amelyek az üvegtestben úsznak; ez a szemgolyót kitöltő kocsonyás anyag, amely segít megőrizni a szemgolyó alakját. Időnként, ahogyan az úszó darabok mozognak, árnyékot vetnek a retinára. Ez az a jelenség, amit láthat. Mi okozza az üvegtesti homályokat? A legtöbbször az üvegtest öregedése okozza az üvegtesti homályokat.

Ahogyan a szem öregszik, az üvegtest állapota romlik: folyékonyabb lesz, meglazul, és elhúzódik a szemgolyó belsejétől, és a korábban kocsonyás anyag egy része összeáll. Ezeknek a nyúlós daraboknak az árnyékát láthatjuk.

Az üvegtesti homályok akkor is megjelenhetnek, ha az üvegtest leválik a retina felszínéről. Ekkor a retina ingerlése gyakran villanásokat okozhat a szemben. Amikor az üvegtest elhúzódik a látóideg fejétől, átmenetileg megjelenhet egy körkörös alakú fekete látásfoltok homály.

Fekete foltok látása, Ez a magyarázat a szem előtt úszkáló foltok rejtélyére

Időnként ez a leválás magával húzhat egy kis darabot a retinából is. A retinaleválás hatására vér kerül az javítják-e a látást, amely szétszórt kis pontokként jelenik meg; fekete látásfoltok azonnal keresse fel szemész szakorvosát.

A szem retinaszakadásból, érproblémákból vagy egyéb sérülésekből fakadó vérzése vagy gyulladása jellemzően látható foltokat okoz. Az fekete látásfoltok homályok lehetnek apró fehérje- vagy egyéb anyagú foltok is, amelyek születés előtt ragadtak a még kialakulatlan szemben.

Gerincsérv, isiász, lumbágó, gerinc-idegbecsípődés (biologika, ujmedicina, GNM)

Mikor kell szemészt felkeresnie? Az üvegtesti homályok és a szemvillanások sürgős szemészeti problémák, különösen, ha hirtelen jelennek meg.

az agy látásért felelős részei

Gyakran retinaleválásra utalnak, amely vakságot is okozhat. A rendszeres vizsgálatok során mindig említse meg szemészének az esetleges látáselváltozásokat vagy szemproblémákat, akár üvegtesti homályról van szó, akár másról.

  1. Vasculitis csökkent látás
  2. Látás az autizmusban
  3. Látás szikrák a szemekben
  4. Szem előtt fekete úszó pontok :: Az orvos válaszol - InforMed Orvosi és Életmód portál ::
  5. Nincs a látás rögzítése

Az üvegtesti homályok időnként csak a szemvizsgálat alatt láthatók, különösen, ha a retinához közel esnek. Az üvegtesti homályok kezelése A legtöbb üvegtesti homály esetén fekete látásfoltok szükség kezelésre. Habár a velük való együttélés megtanulása időigényes és frusztráló, sokan képesek idővel figyelmen kívül hagyni őket. Ha az üvegtesti homályok olyan nagyok, vagy olyan számban vannak jelen, hogy akadályozzák a látását, a szemész műtétet vagy lézeres terápiát javasolhat az eltávolításukra.

Lézeres terápia üvegtesti homályok kezelésére A lézeres terápia során a szemész egy lézersugarat irányít az üvegtestben úszó törmelékre, hogy az darabokra törjön, így kisebb és kevésbé látható legyen. Az üvegtesti homályok lézeres kezelése még kísérleti fázisban van, használata nem elterjedt.

Mire figyeljünk, ha úszkáló pontokat látunk?

Egyesek javulást érzékelnek a lézeres terápia után, mások csekély változást tapasztalnak, vagy egyáltalán nem éreznek változást, és fekete látásfoltok helytelenül célzott lézer retinasérülést is okozhat.

Az üvegtesti homályok műtéti kezelése A vitrektómia olyan műtét, amelynek során a szemész egy kis bemetszésen keresztül eltávolítja a szemből az üvegtestet, majd a helyére egy oldatot juttat, amely megőrzi a szem alakját. A test természetes módon új üvegtestet alkot, amely fekete látásfoltok átveszi az oldat helyét.

A vitrektómia nem minden esetben szünteti meg teljes mértékben az üvegtesti homályokat. Később is létrejöhetnek új foltok, különösen, ha a műtét vérzést és retinaszakadást okoz.

elveszíti a látását néhány másodpercre

Míg a legtöbb üvegtesti homály ártalmatlan, addig a foltok és villanások hirtelen megjelenése sürgős figyelmeztetés lehet a szemei részéről. Ha bármikor hirtelen elváltozást tapasztal a látásában, azonnal hívja szemész szakorvosát. A rendszeres szemvizsgálat is fontos, hogy az orvos tisztában lehessen minden változással, valamint észlelhesse a homályokat és az egyéb elváltozásokat a szemben.

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Fekete látásfoltok kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát.

Lásd még