Prephirikus látás

Látótér vizsgálat, Szemészeti vizsgálat - Medicover

Periférikus látás és a sebesség Mit látsz és mit nem motorozás közben?

prephirikus látás látás 1000 százalék

Összefüggések a periférikus látás és a sebesség vonatkozásában. Az emberi szem viszonylag kis területet lát élesen, viszont a periférikus látómező akár °-os szöget is képes lehet lefedni. Periférikus látásoddal a színeket, formákat kevésbé, viszont a mozgást tökéletesen érzékeled.

prephirikus látás hogyan befolyásolja a sötétség a látást

Motorozás közben így veszed észre az oldalról érkező autókat és egyéb veszélyforrásokat. Ahogy gyorsítasz, egyre távolabbra kell előre nézned, csak így tudsz időben reagálni az előtted kialakuló szituációkra. Ezzel párhuzamosan a perifériukus látómeződ egyre csökken, minél nagyobb sebességgel haladsz, annál inkább fellép az úgynevezett csőlátás.

prephirikus látás a látás jó, de rosszat látok

Ezt valamelyest kompenzálhatod a fejed, illetve a szemeid mozgatásával, de ha túl gyorsan mész, már úgysem lesz időd arra, hogy mindent jól megnézz magadnak. És ekkor különös dolog történik Ha nem vagy elég rutinos, úgy érezheted, nagy sebességnél sokkal kevesebb kényes szituáció alakul ki körülötted, ritkábban akarnak kifordulni eléd, vagy leszorítani Téged az autósok, kevesebb gyalogos lép le körülnézés prephirikus látás a járdáról.

Pedig nem prephirikus látás van!

prephirikus látás látás 0 mi

Pontosan ugyanazok a veszélyek leselkednek rád, mint addig, csak Te nem veszed ezeket észre. Az igaz, hogy nagyobb tempóval kevesebb időt töltesz egy-egy veszélyzónában, ellenben ha megtörténik a baj, akkor sokkal súlyosabb következményekkel jár, mintha óvatosan hajtottál volna.

prephirikus látás hogyan lehet eltávolítani a rövidlátást

Motorozz lassabban, és figyeld meg, mik azok a kritikus helyzetek, amelyek felett átsiklanál, ha nem vennéd észre a szemed sarkából, amikor gyorsan mész!

Lásd még