Retina elvékonyodás. Szemészet | Digitális Tankönyvtár

A retina elvékonyodása okait és kezelését szem

Így szakad meg a szem - az ideghártya leválás okai

Acut hypertensiv retinopathia. Malignus, gyorsan kialakuló hypertensióhoz társul.

Diagnosztika vízus vizsgálat; szemfenék tükrözés ophtalmoscopia tágított pupilla mellett szemfenéki képen az arteriolák beszűkülése, gyapottépésszerű gócok, vérzések és a retina ödémája látható ; A retinopathiához papillaoedema és ideghártya-leválás is kapcsolódhat. A toxémia gyógyulása után az esetek többségében a látás visszatér. Visudyne injektio, ami fényérzékeny gyógyszer ; retina elvékonyodás szerek lutein kapsula, Aloe vision tabl. Később a capillarisokban és microaneurysmákban a vér megalvad, így a capillarisok elzáródnak, és a szöveti hypoxia érújdonképződést neovascularisatiót indít meg, de az újonnan képződött erek fala azonban törékeny, ezért bevérzések keletkeznek a retinában.

Az esszenciális hypertensio ilyen foka azonban nagyon ritka, a retina elvékonyodás más betegségekhez társul. Ilyenek: vesebetegségek, daganatok, kötőszöveti megbetegedések, de leggyakrabban graviditás alatt alakul ki terhességi toxemia következtében.

Retinopathia gravidarum. A retinopathia gravidarum a terhességi toxémia subcutan oedema, proteinuria, hypertensio, retina elvékonyodás következtében létrejött szemfenéki elváltozások összessége. A szemészeti prognózis vonatkozásában különbséget kell tenni a korábban egészséges nők toxémiája és a vesebetegség alapján kifejlődő toxémia között.

A kóros rövidlátás talaján kialakult súlyos látásromlás

Ez utóbbi prognózisa rossz, súlyos látásromlás maradhat vissza. Objektív tünetek.

retina elvékonyodás teraligen látás

A látásélesség rohamosan csökkenhet. A kórképet az ideghártya elváltozásai uralják. A szemtükörrel az arteriolák beszűkülését, kaliberingadozásokat, gyapottépésszerü gócokat, vérzéseket és a retina ödémáját látjuk.

retina elvékonyodás útmutatók víziója

A retinopathiához papillaoedema és ideghártya-leválás is kapcsolódhat. A toxémia gyógyulása után az esetek többségében a látás visszatér.

retina elvékonyodás myopia hyperopia az

Terápia: A terhesség gyors, gyakran császármetszéssel történő befejezése, amelynek indikációját a terhességi toxémia képezi. A szemfenéki vénák elzáródása [Thrombosis occlusio venae centralis retinae].

Diagnosztizálni a betegséget, szemész, a következő módszereket használjuk: tanulmány az állam a fundus; szemen belüli nyomás mérése; felfedi a térfogata a látótér; ellenőrizze a felfogás a színek és árnyalatok; Held ultrahang eljárás, EFI és CTO a szemgolyó. Az előírt kezelés közvetlenül befolyásolják a fejlettségi fokát a patológia és a típusát. Sajnos, az előrehaladott megvalósítási módja a betegség, hogy visszaállítsa az eredeti minősége érdekében nem lehetséges.

A retinából elvezető véna törzsének elzáródása az idős emberek vakságának egyik fő oka. Az okklúzió v. A látásromlást gyakran későn veszik észre, mert a másik szem jó látása kompenzálja az elveszett látóélességet.

  • Retinaleválás tünetei és kezelése - HáziPatika
  • E zavaróknak, vigyázzon a szemére
  • jozsefistvan.hu - Így szakad meg a szem - az ideghártya leválás okai
  • Lehetséges-e a látás helyreállítása 40 után

Szubjektív tünetek. Az érelzáródás helyétől és mértékétől függően csökkenő látóélesség és látótér.

Rheuma, ízületi gyulladás, porckopás, rheumatoid arthritis (ujmedicina, biologika)

Súlyos esetben betegek a szem előtt mozgatott kezet is retina elvékonyodás látják meg. A centrális retina elvékonyodás elzáródását a hyperaemiás, mérsékelten ödémás papilla és a körülötte kialakuló, akár a retina perifériájáig terjedő vértócsák, pangásos kanyargós vénaágak, gyapottépésszerű gócok és retina macula ödémája jellemzik A vérzések a papillából csillagalakban terjednek a periféria felé, a papilla és retina elvékonyodás között ív alakúak, az idegrostok lefutását követve.

Az ágokklúzió tünetei az elzáródott területre vonatkozóan a papillaödéma kivételével értelemszerűen azonosak Ischemiás formában gyapottépéses gócok láthatók, és a FLAG nem perfundált retinaterületeket mutat.

A vérzés az üvegtestbe is betörhet.

  • A retina elvékonyodása - Rövidlátás -
  • Áfonya látáscseppek
  • A retina elvékonyodása okait és kezelését szem
  • Könyvek a szem képzésére

A szemfenéki vérzések felszívódása lassú. Egy évig is eltarthat.

Figyelmeztető jelek

A látóélesség alakulása a macula állapotától függ. Ha cystoid maculaödéma és réteglyuk alakul ki, a látásromlás tartós maradhat. Occlusio venae centralis retinae Venae temporalis retinae thrombosia ágtrombózis Etiológia. A centrális vénaágokklúzió anatómiai alapja a lamina cribrosa területén a centrális artéria és véna közeli lefutása és közös adventiciája. A sclerotikus arteria komprimálja a vénát, és abban turbulens áramlás, endothelkárosodás, majd thrombosis keletkezik A thrombus patológiailag nem azonos a nagyerekben retina elvékonyodás thrombussal, ezért elfogadottabb az okklúzió elnevezés.

Ágokklúziók esetében az érkereszteződések helyén ugyanez a kompressziós szituáció alakul ki. Erre mutat a kereszteződéstől perifériás vénaszakaszban látható, kifejezett pangás.

A szem retina - ahol vékony, ott megtörik...

A háttérben az arterioszklerózissal együtt gyakran szisztémás hipertenzió, kardiovaszkuláris megbetegedés és diabétesz áll.

Terápia: Célja a reperfúzió gyors helyreállítása, hogy a neovascularisatiót elkerüljük.

retina elvékonyodás szem myopia kezelése otthon

A szemfenéki neovascularisatio lézerrel történő kezelésétől a szövődményes késői intraocularis vérzések és a neovascularizációs glaucoma megelőzését remélhetjük A lézerkezelést gyakran akadályozza a kiterjedt vérzés.

Retina elvékonyodás is szükséges lehet, különösen akkor, ha számtalan gyapottépéses góc fordul elő, és a FLAG nem perfundált területeket mutat.

Az ideghártya szakadás nagyon veszélyes, mert akár ideghártya leváláshoz is vezethet, éppen ezért érdemes lézeres beavatkozással kezelni az érintett területet.

Általános szteroid kezelés a kisérő maculaödémát befolyásolhatja. Ha a vérkoagulációban laboratóriumi vizsgálatokkal nem mutathatók ki zavarok, az antikoaguláns kezelésnek több lehet a kockázata, mint a haszna.

Ágokklúzió a retina lézerkezelése után 1 hónappal

Lásd még