Rossz látósejt, Komoly problémák állhatnak a háttérben: ez is lehet az oka, ha homályosan látunk - Blikk

rossz látósejt

Vesebetegség Az érfalak különböző, a diabétesz miatt bekövetkezett változásai, pl.

rossz látósejt

Az ereken kidudorodások jelennek meg mikroaneurizmákamelyek kipukkannak, és bevérzéseket okoznak a retinán. Később a diabéteszes retinopátia ezen formájánál folyadék, zsír és fehérje kerül a retinára a törékeny érfalakból.

rossz látósejt

Így szövet közti folyadék gyülemlik fel ödémaés zsírlerakódás alakul ki. Ezek a jelenségek a retinára korlátozódnak, és többnyire semmilyen tünetet nem okoznak, amíg a sárga foltot, az éles látás helyét macula nem érintik.

rossz látósejt

Proliferatív diabéteszes rossz látósejt Ha a betegség előrehaladott állapotban van, érburjánzás proliferáció következik be, ezek az erek a rossz vérellátást igyekeznek rossz látósejt. Mivel szintén károsodottak, ezek is könnyen kipukkannak.

rossz látósejt

Az új erek az üvegtestbe nőnek, amiben ezáltal bevérzéseket okozhatnak, és hirtelen látásromlás következik be. A diabéteszes retinopátia ezen típusánál az érdaganat egy további komplikációját jelenti a retinaleválás.

Bővebben: Elsődleges látókéregventrális rendszer és dorzális rendszer Az OGM-ből az információ az agykéregbe jut, amelynek első állomása az elsődleges látókéreg. A látómező itt kis darabkákra van felszabdalva érző mezőmelyekben a sejtek lokális elemi tulajdonságok meglétét keresik: például különböző dőlésű vonalkákat, színeket. Az elsődleges látókéregből az információ két nagy pályán továbbítódik.

Ha a daganat a szivárványhártyát írisz is eléri, ritka esetben a szem magas belső nyomásával járó zöldhályog neovaszkularizációs glaukóma kialakulását vonja maga után. A diabéteszes retinopátia gyakran a látóképesség tartós korlátozódásához vezet.

A diabéteszes retinopátia okai és típusai Navigációs menü A diabétesz szemészeti szövődményeiről Szemészeti Klinika Milyen típusai vannak a diabéteszes retinopátiának, és ezek hogy alakulhatnak ki? Gyakori megbetegedések Tartalomjegyzék Rossz látósejt. Látás Kutyatár Kézikönyvtár Vesebetegség Az érfalak különböző, a diabétesz miatt bekövetkezett változásai, pl. Az ereken kidudorodások jelennek meg mikroaneurizmákamelyek kipukkannak, és bevérzéseket okoznak a retinán.

Diabéteszes makulopátia A retinopátiának ez a típusa a makula károsodását okozza, ami az éles látás helye. A rossz vérellátás és a víz felgyülemlése ödéma kialakulása miatt a látósejtek a látás szempontjából legfontosabb helyen halnak el. Így azonnali kezelés nélkül a látás súlyosan károsodhat.

Makula komplex AREDS 2 Formula – A látás megőrzéséért

Forrás: WEBBeteg.

Lásd még