Szemfenék ödéma

szemfenék ödéma
 • Myopia kezelésére szolgáló gyógyszer
 • Nagyon rossz látás, hogyan lehetne javítani
 • Agyag a látáshoz
 • Kapcsolat Ez a weboldal sütiket cookie használ a látogatói élmény javítása érdekében, releváns hirdetések jelenítése, küldése miatt és az oldal forgalmának elemzése céljából.
 • Vvc látásvizsgálat

Nyitólap » Rendelési idők » A Szem betegségei » Szemfenéki érelzáródások Szemfenéki érelzáródások A szemfenék erei verőereket artériákat és visszereket vénákat jelentenek, amelyek szerepe a látóhártya retina megfelelő vérellátásának biztosítása. A látóhártya csak akkor képes a rávetülő képet szemfenék ödéma és továbbítani az agy felé, ha a vér elegendő oxigént és tápanyagot biztosít számra.

 • OTSZ Online - Makula-ödéma kezelése
 • Miért szűkül a látás
 • A látás a nap végén romlik
 • Látás szivárvány körök
 • Adatvédelem Szemfenéki vénás elzáródás A szemfenék vénás keringési zavarait más néven szemfenéki trombózisoknak is nevezzük.
 • A látásélesség romlásával különböztesse meg
 • Ödéma - Mi okozhatja?

Ha a szemfenék ereiben elzáródás történik, akkor azonban tartósabban károsodik az ideghártya, így a látás. Megkülönböztetünk artériás és vénás érelzáródást.

szemfenék ödéma

A súlyosabb, de ritkább eset az artéria elzáródása, amikor szemfenék ödéma magában az érben képződik vérrög, vagy az érrendszer más részéből, vagy szemfenék ödéma a szívbillentyűről származó vérrög zárja el a vérkeringés útját, így a látóhártya oxigénellátása hirtelen megszűnik.

A beteg számára ez azonnali, fájdalmatlan, de akár teljes látásvesztést eredményez, általában az egyik szemen. Enyhébb esetekbenha csak egy ér ág záródik el, látótér kiesés jelentkezik.

szemfenék ödéma

A szemfenék ödéma tehát a látóhártya maradandó károsodásához vezet, és sürgős beavatkozást igényel. A látóhártya vénájának elzáródása esetében a vér nem tud elfolyni, a retinában a vénák kidüllednek a többlet vérmennyiségtől.

Szemfenéki vénás elzáródás

Az elfolyás elégtelensége az erek duzzanatát, oxigénhiányos állapot kialakulását eredményezi. A látás általában fokozatosan, napok vagy akár hetek alatt romlik meg, és nem vezet olyan nagyfokú látásromláshoz, mint az artéria elzáródása.

A látásromlás oka az ideghártyában kialakult vérzések és vizenyő megjelenése. Mindkét betegség megállapításához szemészeti vizsgálat szükséges, amely a látóélesség meghatározásán kívül a szemfenék vizsgálatából áll, melyet szembogár tágítás mellett végeznek el. Szükség esetén a szemfenéki vizsgálatot érfestéssel is ki kell egészíteni, amely pontosítja az elzáródás helyét.

szemfenék ödéma

Bármilyen érelzáródásról is legyen szó, sürgős ellátásra van szükség, amely nem csak szemészeti kezelést jelent, hiszen ezen kórképek legtöbbször a szervezet általános érrendszeri állapotát is tükrözik, tehát az általános érelmeszesedési kockázati tényezők, mint a magas vérnyomás, magas koleszterinszint, dohányzás, elhízás, kóros véralvadás, cukorbetegség kezelése is elengedhetetlen. Az artériás elzáródások esetén a szemészeti kezelés célja a szemnyomás hirtelen csökkentése a csarnokvíz részleges lebocsátásával, szem masszázzsal és értágító kezelés adása.

A vénás elzáródás esetén a következményes ideghártya vizenyő szemfenék ödéma kezelése a fontos. A vizenyő kezelésére a szemgolyó belsejébe, az üvegtestbe adott injekció adása szolgálhat.

szemfenék ödéma

Emellett a későbbiekben szükség lehet kiegészítő szemfenéki lézerkezelésre is.

Lásd még